Vad hjärnan kan göra för oss om vi ger den rätt programmering

Jag besöker mycket skolor i mitt arbete som författare. Många gånger händer det när jag kommer till en skola att en lärare tar mig åt sidan och beskriver en elev som besvärlig och att den förmodligen inte kommer kunna delta i min workshop. Jag brukar alltid svara att vi ger det en chans och ser vad som händer. De flesta gånger blir det precis så bra som jag hoppats och läraren är överlycklig och närmast gråtfärdig av glädje att just den eleven gjort något sådant som den gjort för det har inte hänt tidigare.

Det här är precis en av anledningarna att jag arbetar med det jag gör med mitt andra ben, hypnos och mental coachning. Inte just det som hände i skolan, men att vi skapar oss inte bara förväntningar, utan fördomar som blir till vanor som är väldigt svåra att bryta.

Som människor tenderar vi att hellre se till det vi inte klarar eller det vi inte är bra på än att lyfta det som är fantastiskt med oss, när vi hellre skulle lura oss själva att tro att vi är bra på det vi vill vara bra på.

Lura? Menar jag att vi ska luras med vilka vi är?

Nej inte alls, men frågan är vem vi lurar på lång sikt. Är det inte lika mycket att lura sig själv att tro att en inte är kapabel att göra något? Ta till exempel en sådan sak som att prata inför en grupp människor. Om jag hela tiden säger till mig själv, och andra, att det inte är min grej, att jag är dålig på det, och att jag inte vill göra det, då är det självklart något som kommer bli oerhört svårt att genomföra på ett sätt som gör att jag känner mig trygg och tillfredsställd. Men om jag däremot säger till mig själv och alla andra att jag är på väg att bli riktigt grym på att prata inför andra, och att jag tycker om det mer och mer och gärna provar det fler gånger. Då börjar det hända saker med mig.

Prova själv. Föreställ dig något som du alltid säger att du är dålig på, som du gärna undviker att göra, som du tycker att alla andra är bättre på. Det kan vara något som du har varit bra på men som du tycker att du inte klarar längre, eller det kan vara något som du hela livet upplevt att du är urusel på. Tänk på det en stund. Se bilden framför dig i ditt inre när du säger som du brukar. Ta sedan ett par andetag och låt istället bilden växa fram inom dig medan du säger till dig själv att du alldeles fantastiskt kommer klara det och att du är på väg att bli grym på det och att du helt enkelt tror att det här kan vara något som passar dig bättre än allt annat. Säg detta om och om igen till dig medan du fokuserar i tankarna på att se det framför dig hur du lyckas precis som du skulle vilja, blunda om det är lättare, och du kommer märka en helt annan känsla i kroppen. Om du dessutom sträcker på dig och låter din kropp ta plats medan du säger detta, då känner du det ännu starkare.

Det vi säger till oss själva blir så som vi uppfattar oss och identifierar oss.

Tänk dig att du under en tid, kanske en väldigt lång tid till och med, har intalat dig själv varje dag flera gånger om att du är urusel på något. Denna inställning hos dig har blivit en del av din identitet. Du ÄR den som är urusel på detta. MEN om du istället ägnar en stund, eller till och med flera stunder varje dag, med att föreställa dig bilden av hur succéfull du är med detta samtidigt som du säger orden till dig själv. Tror du då att du kommer bli det? Tror du att du kommer kunna ändra din inställning så att du på riktigt blir helt grym på det du tidigare var urusel på? Givetvis! Vår hjärna är plastisk och det vi repetitivt talar om för den om och om igen blir det som blir rådande.

Lika viktigt som att hålla oss i form fysiskt är det att hålla oss i form mentalt.

Tycker du att det är svårt att göra själv så kan jag självklart hjälpa dig med det. Jag kan bli din mentala coach och se till att du uppgraderar dig på många områden i ditt liv. Hjärnan är mitt stora intresse och med hjälp av olika metoder kan jag se till att du och andra människor blir precis så som ni önskar. Jag älskar verkligen att uppgradera andra, göra dem starkare eller bli bättre på något, eller bli av med sådant de inte vill ha i sitt inre, som stress och oro eller rädsla och fobier, eller helt andra saker som stör och tar plats. Och det bästa just nu med detta är att  jag kan arbeta över online OCH jag har fått ordning på min praktik.

Och hemsidan är äntligen klar för er att besöka!

Den helt enastående webdesignern och hemsidekreatören Stefan Andersson har lyckats igen och gjort en hemsida till mig som verkligen talar om vem jag är och vad jag gör. Kolla in och läs. AndraTankar heter min nya praktik och hemsida. Andra tankar. Och det är precis det jag pratar om. Att ge andra tankar till de som inte vill ha de gamla. Som till exempel det jag skrev om skolan. Jag minns så väl bland många andra den helt underbara uppsynen från tioåringen som ingen trodde skulle klara av att vara med på workshopen, men som lyckligt tittade upp mot mig efter att ha avslutat dagen med att ha gjort en helt underbar och personlig berättelse med bilder – ”Det här är den bästa dagen i mitt liv och jag kanske ska bli författare.” Varpå jag svarar honom – Du ÄR en författare, se bara vilken fin historia du gjort idag. Och så som han strålade i det ögonblicket, hade kunnat lysa upp vilket mörkt rum som helst. Det är den kraften jag pratar om. Kraften att tro på sig själv och att en är fantastisk. Det vill jag ge varenda en därute. Därför arbetar jag med det jag gör. AndraTankar väntar på att göra allt för dig. Hoppas vi hörs snart. Den bästa dagen i hans liv sa han att det var. Det här är en av de bästa dagarna i mitt liv när hemsidan för min mentala verksamhet är klar! Hurra!