Psykosexuell terapi

När vi har olika problem eller svårigheter på olika sätt då det gäller vår sexualitet, och det bottnar i något psykologiskt, i det här fallet något som vår hjärna har gjort till en rutin att göra/känna i olika sammanhang som skapar just problem för oss, . då är terapi fantastiskt eftersom det kan lösa svårigheterna och få bukt med problemen. Vi vill alla ha ett sexliv som är problemfritt och tillfredsställande, det är fullt möjligt med hjälp och guidning, och det går att förändra beteenden, mönster, och tankar så de bättre arbetar för dig istället för emot.

Sexualiteten är numera inte bara till för att reproducera för oss människor. Den är så mycket, mycket mer. Egentligen är hela processen med sexuell reproduktion underlig om vi tänker efter – inte bara för den rena kraften av instinktiv drift men också för att det är något märkligt varför det finns över huvudtaget. Många djurarter är intersexuella, de har båda könen samtidigt, och det är ungefär 4000 arter som alla är honor och reproducerar utan någon form av sexuell aktivitet, och om du lägger till det faktum att homosexuellt beteende finns hos mer än 450 olika arter, kan vi i stora drag säga att det inte finns något som heter normalt. Sex alltså. Alla tänker vi på det i olika sammanhang och alla påverkas vi av det, längtar efter det, skyr det eller lever med det.

Hur vi påverkas

Med tanke på att vi idag lever i en tid med ett s k ”frigjort samhälle” är det fler och fler människor som lider av någon form av psykosexuella svårigheter. Det kan även tänkas att det är det frigjorda samhället som är själva roten till många av problemen för både män och kvinnor.

 Populär media bidrar till att vi är övertygade om att alla i världen har ett fantastiskt sexliv. Bilderna som matas oss kan tyckas meningslösa, men påverkar oss på ett djupt plan och lägger grunden till vår tanke om hur det ska vara i det undermedvetna; kvinnorna har hungriga vaginor och multipla orgasmer och männen har stålhårda erektioner och enorma utlösningar, med en Olympisk standard i återställningstid. Bilden vi får om män och kvinnor i sexuella relationer och hur deras kroppar fungerar stämmer väldigt dåligt överens med verkligheten. Men det ser inte vi. Vi ser istället vad vi inte har, vad som inte fungerar för oss, och att det inte alls är i närheten av det som bilderna ger.

Många människor har därför ett otillfredsställt sexliv där rädslan att misslyckas eller göra fel är lika stor som att inte räcka till, och att kroppen inte ska göra allt det som vi föreställer oss att den ska kunna. Vi känner sexuell stress eller oro och upplever skam eller skuld. Vaginism blir vanligt hos kvinnor ( slidan krampar) och erektionsproblem är en av de största problemen för män. Det är ofta ingenting vi pratar med någon om, särskilt om vi är en man, och bli blir mer och mer olyckliga eftersom vi inte förstår hur vi ska komma ur vårt problem.

Häpnadsväckande lätt att överkomma svårigheter

Det kan också vara att vi inte vet hur vi ska göra för att ta kontakt med någon första gången, eller hur vi ska få den andra att vilja samma sak. Vi är rädda för att verka för angelägna, eller för tillbakadragna eller för att de saker vi vill göra ska ogillas eller i värsta fall skrattas åt. Så å ena sidan kan det handla om sexuell olycklighet (väldigt många i vår samtid är drabbade av det) och å andra sidan kan det handla om att inte ha fått upplevt hur kroppen ska fungera sexuellt eftersom det inte funnits någon att fråga.

Då är det skönt att veta att svårigheterna går att lösa och på ett djupt plan inte kommer att komma tillbaka, vad än livet har skapat för problem. Det går att få permanenta förändringar som stärker oss och får oss att må mycket bättre både som man och kvinna. Somliga svårigheter är närmast omöjliga att lösa själv, men går häpnadsväckande lätt att överkomma med terapeutens hjälp.

Vanliga frågor

Kan terapeuten bestämma saker som jag som klient inte vill?

!

Självklart inte.

Terapeuten följer dina önskemål och ser till att hjälpa dig med just det du behöver.

Tänk om terapeuten berättar för någon annan då?

!

For oss terapeuter så råder sekretess, dvs tystnadsplikt.

Vi kommer även skriva en överenskommelse mellan varandra, där du går med på att bli behandlad och där jag som terapeut lovar diskretion och tystnad rörande det du pratar om och det du behöver hjälp med.

Finns det risk för att mitt problem blir värre efter terapin?

!

Verkligen inte.

Vår strävan är att lösa det som är problemet och skapa en varaktig förändring.

Kommer det göras fysiska undersökningar?

!

Nej. Det vi arbetar med i terapin är vad i din hjärna med tankar och beteenden och upplevelser som påverkar din kropp att göra det som du finner olyckligt eller är stressad över.
Många gånger är det en stress eller oro som endast sitter i ditt inre, i din hjärna, dina tankar, och det är så starkt att kroppen själv inte fungerar.

Jag guidar dig genom samtal och använder de terapier jag arbetar med för att på bästa sätt hjälpa din hjärna att må bättre, det vill säga dig.

Kan du hjälpa mig så det inte gör så ont i slidan vid samlag?

!

Den stress och oro som kan infinna sig, framförallt om det har uppstått flera gånger tidigare, gör det ofta svårt och inte bara torrt, utan även att det kan krampa. Om det är ett problem som är psykosexuellt relaterat så kommer vi lösa det.

Kan du fixa erektionsproblem?

!

Om ditt problem kommer från din hjärna så kan jag det absolut. Du är inte ensam.
Detta är ett av de vanligaste problemen för klienter.

Det är svårt att ändra sina tankar och beteenden utan hjälp hur gärna du än vill. Men i terapin är detta möjligt.

Jag lider av för tidig utlösning – går det att göra något åt?

!

Klart det gör.
Mycket av den stress som blir omkring oron att få för tidig utlösning bidrar till att det också blir så, och sitter det i din hjärna, kan vi arbeta med det och få ordning på det som du vill.

Jag vet inte hur jag ska göra för att få orgasm och är jättenervös.

!

Genom terapin kan du få bukt med din nervositet och ge din självkänsla en skjuts.

Vad gäller orgasm kommer vi prata om det och allting som kretsar kring det.
Dessutom kan du få med dig övningar hem för att träna.

Kan jag fråga om vad som helst?

!

Ja självklart.

Om jag inte har svar på dina frågor kan jag hjälpa dig med att hitta någon som har det.
Men det mesta kan jag hjälpa dig med att prata om, och också i våra samtal vägleda dig för att få svar och ordning på.